Brzi kroasani

Brzi recepti su često moj najbolji prijatelj. Zato je i ovaj recept za kroasane toliko dobar – u roku od sat-dva gotova su fina peciva kojima inače treba i cijeli dan da se pripreme.

Kroasane jako volim. Za njih također vrijedi ono pravilo – strpljenje, no iako mislim da je najbolje i najzahvalnije tijesto na svijetu ono u koje smo uložili vrijeme, ponekad ga jednostavno nema. Tada se nađete u situaciji da pečete navečer iz čiste potrebe za nježnošću i iz želje za mirom. Onda želite i pojesti nešto u razumnom roku 🙂

Punite ih čime god želite ili ostavite prazne, dodajte limunove ili narančine korice, izbacite ili ostavite šećer, posipajte šećerom ili ne – izbor je vaš. No, nikako, ali nikako nemojte mijenjati maslac margarinom. On u kroasane jednostavno ne ide, a ostavite li maslac, tijesto će vam biti zahvalno. I vratiti uslugu najnježnijim okusom.

P.S. “Brzo”  naslovu “Brzi kroasani” znači da ovo nisu kroasani koje morate raditi 2 dana, kako se oni inače rade. No, vremena će im ipak trebati jer se tijesto diže otprilike 1 sat.

I još jedna napomena, ovi kroasani imaju okus kroasana i teksturu taj dan kada su pečeni. Budući da se radi o bržoj i domaćoj verziji, idući dan će također zadržati mekoću, ali neće biti toliko lisnati i “masni” poput kroasana.

Brzi kroasani

Sastojci:
  • 700 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 3 žlice šećera
  • 450 ml mlijeka
  • 80 g svježeg kvasca (2 paketića) + 1 žlica šećera i 1 žlica brašna
  • 3 žlice ulja
  • 250 g maslaca
  • 1 jaje (za premazivanje)
Maslac stavite u zamrzivač na 1-2 sata (da se smrzne).
Mlijeko zagrijte, neka bude toplo. Kvascu dodajte šećer i brašno i 150 ml mlijeka, ostavite na toplom da se digne. Ostatak mlijeka ostavite, trebat će vam za tijesto.
Brašno prosijte, dodajte šećer, sol i ulje. Nakon toga dodajte dignuti kvasac, promiješajte. Dodajte ostatak mlijeka i zamijesite tijesto.
Tijesto formirajte u kuglu i ostavite da se diže na toplom, treba se udvostručiti u veličini.
Kad se tijesto diglo, premjestite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u veliki pravokutnik (otprilike pola cm debljine). Smrznuti maslac naribajte ravnomjerno po cijelom tijestu. Nakon toga, tijesto zarolajte u duguljastu štrucu (rolajte tako da počnete s najdužom stranicom pravokutnika). Štrucu prerežite na 8 jednakih dijelova.
Svaki dio razvaljajte u krug i krug prerežite na 4 dijela (križno prerežite krug, da dobijete 4 trokuta).
Svaki trokut zarolajte u kroasan, premažite jajetom, stavite na papir za pečenje.

Pecite na 180°C, oko 15 minuta (ovisi i o jačini pećnice).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.