Mađarica

Meni najdraži recept za mađaricu – kore se lako valjaju uz jedan mali trik, a krema je puna okusa zbog karameliziranog šećera, kakaa i čokolade. 

Iako mi mađarica nije omiljeni kolač, obožavam te slojeve tankih kora i kreme. Jedna od klasičnih pita, toliko omekša i stopi se kada odstoji dan-dva, da se doslovno topi u ustima. Da, ne pretjerujem – doslovno. Moje mađarice uglavnom nemaju savršene slojeve, iako se trudim ravnomjerno rasporediti kremu i pravilno rezati, ali su zato luuudo dobre. A ako vam je dosadila ova klasična, možete uvijek škicnuti recept za crno – bijelu mađaricu (s bijelom i crnom čokoladom).

Da si olakšam život, koristim jedan mali trik kod valjanja kora – vrući protvan. Dakle, protvan prethodno dobro zagrijem, okrenem ga naopačke i stavim papir za pečenje. Na takvom protvanu brzo razvaljam koru koju odmah s tim istim protvanom stavljam peći. Super, jelda?

Nema mučenja, ništa se ne zalijepi niti iscuri, ne otapa se. Taman brzinski razvaljam, ispečem i idem dalje. Kore pečem samo 6-7 minuta, da ostanu svijetle jer će tako definitivno bolje upiti kremu za koju prvo karameliziram šećer i samo dodam sve druge sastojke.

Jednom kad sve isprobate, vidjet ćete da je zapravo poprilično jednostavno, samo ima nekoliko faza u izradi. A sve se isplati višestruko 🙂

Mađarica - Anja kuha

Kao i svaki kolač, mađarica je najbolja kada odstoji barem jedan dan. Kada je tek nadjenete kremom, bit će izuzetno teško i rezati kolač tako da pričekajte barem cijelu noć. 

Kore, sastojci:

  • 150 g maslaca ili masti (koristila sam mast)
  • 600 g glatkog brašna
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 200 g šećera

Brašno, prašak za pecivo i šećer pomiješati. Maslac razmrviti u brašnu da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodati vrhnje, jaja i sve dobro pomiješati te zamijesiti glatko i podatno tijesto. Ako je presuho, dodati još jaje. Tijesto podijeliti na 6 jednakih dijelova.

Pećnicu zagrijte na 180°C. U zagrijanoj pećnici zagrijte protvan. Na vanjsku, donju stranu protvana (otprilike 30x40cm) stavite papir za pečenje i na njemu razvaljajte prvi dio tijesta – po cijeloj širini i dužini. Pecite na 180°C oko 6 minuta (da poprimi blagu zlatnu boju na rubovima). Maknite koru s protvana zajedno s papirom i ostavite na ravnom da se ohladi. Za to vrijeme, na još vrući protvan, stavite novi papir za pečenje i na vrućem razvaljajte novi dio tijesta (pazite da se ne opečete!!!). Pecite i ponovite postupak dok ne potrošite svo tijesto. Ohladite.

Krema od tamne čokolade:

  • 1 l mlijeka
  • 300 g šećera
  • 8 žlica oštrog brašna
  • 5 žlica kakaa
  • 100 g crne čokolade
  • 250 g maslaca

Šećer stavite u lonac debljeg dna i otopite i karamelizirajte (pazite da ne zagori). U otopljeni šećer ulijte 300 ml mlijeka – šećer će burno reagirati i dio se stvrdne, ali vratite na vatru i miješajte, prokuhajte da se sav šećer otopi (ako koji komadić ostane stvrdnut, samo izvadite i bacite). Brašno pjenjačom razmutite u ostatku mlijeka i dodajte kakao. Polako ulijevajte smjesu s kakaom u smjesu sa šećerom i stalno miješajte pjenjačom. Dodajte čokoladu. Kuhajte da se krema zgusne (kao puding. Ohladite. U hladnu kremu umiksajte hladan maslac. Kremu podijelite na 5 jednakih dijelova.

Slaganje:

Na podlogu stavite jednu koru i ravnomjerno premažite kremom, prekrijte korom i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Gotovu mađaricu zamotajte u foliju, na vrh stavite neku veću knjigu da se kolač stisne i ohladite preko noći. Tada kolač prelijte čokoladnom glazurom:

na laganoj vatri otopite 200g čokolade i 140g maslaca. Prelijte preko mađarice, pustite da se stisne i režite kolač vrućim nožem.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.