Hrskavi šaran iz pećnice

I riječna riba može biti sočna i nemasna, a puna finog okusa. Ako pripazimo na pripremu, nema razloga da je ne uvrstimo u menu.

Znam da je pastrva sinonim za riječnu ribu isto kao što znam da većina na spomen šarana i druge ribe (pa ponekad i morske), okrene glavu ili ispusti neki čudan zvuk koji jako sliči nečem poput: Bljaaaaaak! 😀

Okej, neću nikog nagovarati na isprobavanje ako vam ne odgovara. Ali, kao kod većine namirnica, sve može biti fino ako se dobro pripremi. I ja većinom jedem morsku ribu, ali šaran iz pećnice u kukuruznom brašnu…meni je to comfort food. Uz pohano meso i pečeno pile 🙂

Znam da ga je uglavnom radila baka, znam da je bio jako hrskav i mesnat. Nekako se sjećam da sam ga jela uz krumpir salatu, ali više ne znam jesu li to zaista moja sjećanja ili sadašnje želje 🙂

Kako bilo, šarana nabavite svježeg (čvrsto tijelo, bistre oči) i zamolite da vam ga očiste. Doma narežete, uvaljate u brašno i pečete. Pripazite jer ima kosti, ali dajte mu šansu, pogotovo ako već volite riječnu ribu. Nema onaj morski miris i okus, ali je fina, prava hrana.

Hrskavi šaran iz pećnice

  • Servings: 6-8
  • Difficulty: srednje - teško
  • Print

Sastojci:

  • 1 svježi šaran (moj je imao 1,5 kg)
  • sol
  • kukuruzno brašno
  • maslinovo ulje
  • krumpir i bučino ulje za prilog, peršin i/ili vlasac za posipavanje

Šarana očistite ili tražite da vam ga očiste u ribarnici (tako je najbolje, veća je riba pa je više posla). Razrežite ga na komade (ja sam rezala od repa do glave, komade širine 3 cm), glavu, peraje, rep i jedan komad mesa sačuvajte za juhu. Ribu možete i filetirati ako ste vješti, u tom slučaju sve ostatke sačuvajte za juhu.

Komade mesa nasolite, riba je rječna pa je možete posoliti kao obično meso. Svaki komad dobro uvaljajte u kukuruzno brašno i poslažite jedan do drugoga na papir za pečenje na tepsiju. Sve lagano prelijte maslinovim uljem, kao da začinjavate salatu. Druga opcija je da zagrijete ulje ili mast i isto tako prelijete preko ribe za nešto “jaču” verziju. Meni je sasvim dovoljno dodati malo maslinovog ulja.

Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180°C, oko 35-45 minuta. Komadi trebaju poprimiti zlatnu boju. Pečenu ribu poslužite odmah, možete posipati svježim peršinom ili vlascem. Odlična je uz kuhani krumpir koji je lagano prelijan bučinim uljem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.