Sangría – povijest, zanimljivosti, recept

Voljela sam ju i prije nego što sam ju probala. Isto kao što sam voljela i Španjolsku. I njezin miris i okus i duh i ritam i krv…
I podsjeća me na brojne prijatelje s kojima sam u jednoj noći popila 40 litara te ljepote. A podsjeća me, više od svega, na sangríu koja je Sanji, Miji i meni ispala katastrofalno, užasno, loše – izlile smo ju u odvod. No, i dalje ju volimo, ona nam je bila prva i uz nju se prelomilo mnogo smijeha i lijepih priča. Sangrije su došle nove, recepti su se usavršili, a priče su ostale. Kao i ljubav. Jer to i jest Španjolska, to i jest sangría – priča o ljubavima, prijateljima i neizmjernom veselju i nostalgiji koja nakon toga slijedi.

Cuando un amigo se va – flamenco

El barco se hace pequeño
cuando se aleja en el mar.
Cuando se aleja en el mar
y cuando se va perdiendo
qué grande es la soledad.
 
***

Objavljujem tekst koji je objavljen na portalu EnoGastro.

Sangría je piće porijeklom iz Španjolske, tamno crvene je boje i glavni su joj sastojci crno vino, zaslađivač (šećer, med), voda, liker/rakija/brandy i razno voće.
Smatra se da riječ sangría potječe od riječi sangaree, koja je nastala od riječi sangre što u španjolskome jeziku znači krv. Iznimno je, zato, lagano zaključiti zašto se sangría zove tako – tamno crvena boja pića podsjeća na krv.
Sangría se počela konzumirati još u 19. stoljeću, a danas je tipično piće Španjolske (najviše), Portugala, a pije se i u Argentini. U Španjolskoj postoji i laganija verzija sangrije koja se zove zurracapote ili zurra, a radi se samo s crnim vinom i voćem (karakteristična je za regiju La Rioja i za neka mjesta u regiji Castilla y León, ali i za gradove Basauri, El Arenal, Ciudad Real, Cuenca i Villarrobledo).

Glavni sastojci sangríe su:

 • crno vino – naravno, što bolje vino, to će biti finije piće. Ponekad se koristi i bijelo vino i sangría se tada zove Sangría blanca (Bijela sangría).
 • voće – voće koje je najzastupljnije u sangriji su limuni i naranče (oni su i obavezni), no dodaje se i razno voće (breskve, nektarine, ananas, jabuke, marelice, kruške…). Važno je da voće bude mesnato, sočno, zrelo i narezano na komadiće kako bi se lakše ulijalo u čašu i kako bi ga bilo lakše pojesti.
 • zaslađivač – može se koristiti šećer, med ili neki drugi zaslađivač, no, preporuča se nešto u formi sirupa (kako bi se što lakše stopilo s vinom). Umjesto šećera zato možete staviti neku vrstu slatkog soka, a šećer možete i izbaciti, naime, sangría ne bi smjela biti preslatko (čak ni slatko) piće. Ne smije se zaboraviti ni da voće daje slatkoću.
 • začini – u sangríu dodajte začine koje i inače volite, npr. cimet, đumbir, mentu, matičnjak…
 • žestoka pića – rakije, likeri, brandy, u sangríu možete staviti koje god žestoko piće želite i kombinirati ga u kojoj god količini želite. Ulijte malo, promiješajte, isprobajte i odlučite na temelju okusa i željene jačine pića.
 • u sangríu se može dodati i obična, ali i gazirana voda ili led.
Sangríu je, nakon što nabavite sastojke, jednostavno napraviti – samo pomiješajte sve sastojke u željenoj količini. Ostavite da se voće neko vrijeme marinira u tekućini (nekoliko sati ili preko noći) u frižideru. Zatim ju izlijte u vrč i poslužite u visokim čašama, s ledom ili bez njega. U svaku čašu dodajte i voće koje se “mariniralo” u sangriji. Upravo se zbog načina posluživanja razlikuje od koktela i ne možemo ju smatrati koktelom.

Sangría se obično radi u većim količinama i poslužuje na proslavama i u raznim kafićima. U Španjolskoj se recepti prema kojima se radi sangría mogu razlikovati od kafića do kafića, od kuće do kuće. Poslužuje se uglavnom ljeti, a u južnim krajevima i cijele godine.
Zanimljiva je i priča koja se vezuje uz sangríju i pokrajinu León – tamo se sangría poslužuje i za vrijeme Uskrsa, točnije, na Veliki tjedan, a zove se Limonada i vezana je uz događaj matar judíos (“ubijanje Židova”). Naime, od 14. stoljeća, katolici su proganjali Židove i kako bi ih Židovi u tome malo zaustavili, u svojim gostionicama su dopustili posluživanje alkoholnog pića s limunom vjerujući kako će ljudi, opijeni i razveseljeni, odustati od progona. No, ironično, alkohol je djelovao suprotno – Židove su ubijali i tako je nastao običaj, matar judíos koji danas označava pohod na barove i kafiće u Velikom tjednu.

Moj jednostavan recept za sangriju na slici:
crno vino
liker od drijenka
breskve
limuni
naranče
menta
led

Na sitne komadiće narežite svo voće, dodajte vino, liker i mentu i ostavite u frižideru preko noći. Poslužite s ledom u visokim čašama.

***
Cornelian cherry liqueur and mint sangría:
red wine
cornelian cherry liqueur
peaches
lemons
oranges
fresh mint leaves
ice cubes
Dice the fruit (put as much fruit as you like). Mix the red wine with the liqueur (choose the amount of the wine or liqueur by taste), and add the fruit and mint leaves. Stir to combine. Leave in the fridge for a couple of hours or overnight and serve in tall glasses with ice cubes.

22 thoughts on “Sangría – povijest, zanimljivosti, recept

 1. “Rezač nogu”
  Piješ, piješ, kao sok,
  U neki sitni sat kreneš na spavanje, a noge ne slušaju.
  Pio sam ih raznih. Od “limunada”, do takvih “ulja”.
  Hoće prevariti i to grdo.
  A šta reći za Španiju…to, El Fundador, Flamenco, Kastanjete, potkovane Sinjorite, Korida, Paelja, ona mixata sa plodovima mora,
  Barbikjui po hacijendama, ma sve nekaj spejšli.
  Opaka je sangrija, jako opaka.
  Treba oprezno s njom.

  Like

 2. :))) odličan komentar! Da, sa sangrijom treba oprezno i polako. A obori te s nogu kad to najmanje očekuješ. Kao i cijela Španjolska. 🙂

  Like

 3. Nisam bas stigla do 40 litara za noc, ali bilo je dosta… moja omiljena kombinacija je merlot i brendi ili u beloj alvarinjo i vermut! Odlican recept i savrseno pice za letnje popodne i noci!

  Like

 4. Zbilja znaju 🙂 Meni je jako fina s ovim likerom, nisam ni očekivala da će biti ovoliko dobra, ali okusi su se u potpunosti stopili 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.