Ušećereni đumbir/Candied ginger

Probala sam i kupljeni, ali živim u uvjerenju da svaka kupljena slastica, slatkiš, kolač, torta može imati domaću (bolju) verziju. Pa onda, zašto ne i domaći ušećereni đumbir?

Sastojci:
  • 3 dcl vode
  • 300 g šećera
  • dodatni kristal šećer za posipavanje
Ovo su osnovne mjere, tj mjere koje sam ja koristila za količinu đumbira koju sam imala, bilo je oko 150 g, makar moram priznati da nisam izmjerila.
Svježi đumbir ogulite i narežite na komadiće, kolutiće, kockice, kako želite. Ja sam ih narezala na malo deblje komadiće i zato sam ih u mješavini vode i šećera kuhala pola sata. Ako su komadići manji, dovoljno je kuhati 20-ak minuta.
Dodala sam i naribanu koricu limuna i sve zajedno kuhala dok se smjesa nije pretvorila u gusti sirup, a đumbir omekšao.

Izvadite đumbir iz sirupa, raširite ga po papiru za pečenje i dooobro posipajte kristal šećerom šećerom sa svih strana. Ostavite da se osuši – kako se suši, tako ga povremeno još posipajte kristal šećerom i malo promiješajte da se ravnomjerno osuši.

***
Ingredients:

  • 300 ml water
  • 300 g sugar
  • around 150 g fresh ginger
Peel the ginger and cut it into small pieces. Put the pieces in the mixture of water and sugar, and cook for about 30 minutes, until the sugar dissolves and the liquid turns into syrup.
Take out the pieces of ginger, put them on the baking paper and sprinkle with sugar. Let the ginger cool and dry.
Don`t throw away the ginger syrup – it`s great in tea. 🙂

Kako đumbir pozitivno djeluje u ovo doba prehlada, pojedite malo đumbira svaki dan, a sirup koji je ostao također možete spremiti i koristiti kao preljev ili njime aromatizirajte napitke. Odličan je sa zelenim čajem, a možete ga koristiti i za pripremanje kolača i ostalih deserata. Također, ako želite možete ostaviti đumbir u sirupu nakon što je kuhan.

Kod kuhanja đumbira, u mješavinu možete dodati i različite arome, začinsko bilje, narančin ili limunov sok, što god poželite da pokraj đumbirove ljutine osjetite i malo drugih aroma. Osušene komadiće đumbira spremite u posudicu i pazite – ljuto je 🙂

6 thoughts on “Ušećereni đumbir/Candied ginger

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.