10 savjeta za najbolje kekse

savjetizakekse

Deset kratkih i korisnih trikova da vam svaki prhki keks ispadne savršeno!

Keksi su omiljena poslastica u svako godišnje doba, a kada radimo prhke kekse, zadnje što želimo je da budu žilavi ili prepečeni. Slijedite ove savjete da vam keksići ispadnu baš onako kako treba 🙂

10 savjeta za najbolje kekse

  1. Sastojci za kekse uglavnom trebaju biti sobne temperature –na taj se način svi sastojci bolje sjedine.
  2. Uvijek dodajte prstohvat soli – sol ističe druge okuse.
  3. Brašno koje koristite može biti oštro ili glatko, integralno ili bijelo – pazite samo pri uporabi brašna bez glutena (kukuruzno, bučino, heljdino itd), u tom slučaju, dobro je dodati i obično bijelo pšenično brašno čiji gluten će povezati smjesu i dopustiti keksima da se dignu.
  4. Prašak za pecivo ili soda bikarbona? Možete koristiti i i jedno i drugo – imajte na umu da soda može uzrokovati nešto tamniju boju kod pečenih keksića, a ako želite zamijeniti sodu praškom za pecivo, stavite duplo više praška nego sode.
  5. Smjesu za keksiće nemoje predugo mijesiti da vam keksi ne bi bili žilavi i tvrdi, cilj su nam mekani i prhki keksići koji se tope u ustima.
  6. U osnovno tijesto možete dodavati nasjeckanu čokoladu, suho voće, ribanu koricu limuna ili naranče i razne začine, igrajte se i upoznavajte okuse.
  7. Gotovo tijesto uvijek ostavite da se odmori u frižideru, može i preko noći – na taj će se način gluten iz brašna odmoriti i keksići će biti mekši i prhkiji.
  8. Kekse uvijek stavljajte u unaprijed zagrijanu pećnicu – ako ju uključite tek kada tepsiju s keksima stavite u pećnicu, pečenje će biti mnogo duže, a keksi manje prhki jer im odmah treba visoka temperatura da se dignu i postanu fini, prhki.
  9. Kekse je najbolje peći toliko da su im rubovi samo blago zlatne boje, čak i ako je sredina još meka – u suprotnom, može se dogoditi da postanu pretvrdi, presuhi i neukusni.
  10. Pečene kekse ostavite da se barem djelmično ohlade na ravnoj površini – tek pečeni keksi izuzetno su krhki i lako pucaju.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.